Facebook MaatCoaching & Counseling Linkedin MaatCoaching & Counseling
MENU

Brainspotting is een relatief nieuwe vorm van individuele therapie, die verbazingwekkend goed, snel en blijvend resultaat oplevert. Brainspotting is bij toeval ontdekt, afgeleid en doorontwikkeld vanuit EMDR door David Grand Ph.D.

Door middel van oogposities worden trauma’s en/of andere blokkades die je belemmeren in je dagelijks functioneren verwerkt. Brainspotting heeft daarmee niet alleen een positief effect op de kwaliteit van leven van alle dag maar is ook bijzonder effectief gebleken waar het gaat om de verbetering van prestaties van mensen die onder hoge druk moeten presteren, zoals bijvoorbeeld artiesten, sporters en executives.

Brainspotting is een effectieve behandelmethode bij stressklachten, overspannenheid en burn-out.

Bij Brainspotting worden andere delen van de hersenen aangesproken dan de delen waar wij mee denken, begrijpen en praten. Het is dan ook niet noodzakelijk om te begrijpen of onder woorden te brengen wat precies het probleem, het trauma of de blokkade is. Bijzonder is dat met name de gebieden buiten ons bewuste denken en voelen worden bereikt en op deze wijze het zelfhelend vermogen van ons lichaam wordt aangesproken. Brainspotting gaat door, waar de meeste praattherapieën eindigen.

 

Een Brainspottingsessie ziet er ongeveer als volgt uit: We zitten tegenover elkaar en bespreken waar je aan wilt werken. Door te praten over het onderwerp waaraan je wilt werken, voel je waarschijnlijk al wat activiteit in je lichaam. Met deze activatie gaan we aan de slag. Met behulp van een pointer, een aanwijsstok, zoeken we samen de juiste oogpositie. Ik kan ook de oogpositie voor jou zoeken door de pointer in je blikveld te bewegen. Je ogen en lichaam geven zelf aan waar er activiteit is.

Als we de oogpositie hebben gevonden dan blijf je naar de pointer kijken, waarbij je tegelijkertijd via een koptelefoon luistert naar bilaterale muziek. Als die oogpositie een tijdje wordt vastgehouden, raken relevante gebieden in de hersenen geactiveerd. Het brein is dan zelf in staat om de onverwerkte informatie die in die gebieden ligt opgeslagen te gaan reguleren. Een Brainspot is dus de stand of de positie van de ogen die verbonden is aan een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het onbewuste brein. Dit wordt ook wel ons emotionele brein of reptielenbrein genoemd.

Ondertussen blijf je met je aandacht bij wat er gebeurt in je lichaam, terwijl ik in stilte bij je aanwezig ben en op de voet jouw proces volg. Je mag delen wat er met je gebeurt, maar dit hoeft niet. Het is niet ongewoon of ongebruikelijk dat er lange stiltes vallen tijdens de sessie.

Je brein en je lichaam weten precies hoe ze zelf weer in evenwicht kunnen komen. We hoeven alleen maar op dit proces te vertrouwen en er ruimte aan te geven. Brainspotting stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van ons lichaam. Wanneer een brainspot na één of enkele sessies is opgelost, dan is deze blijvend weg.

Een Brainspotting sessie kan o.a. zorgen voor:
• Meer energie
• Meer ontspanning
• Meer rust
• Vermindering van stressklachten
• Meer zelfvertrouwen
• Verbeterd concentratievermogen
• Balans tussen lichaam en geest
• Loslaten van oude gedachten en overtuigingen

Wil je ervaren wat Brainspotting voor je kan betekenen, neem dan contact op via 06-41646760 of stuur een mail naar info@maatcoaching.nl.